miercuri, 24 februarie 2016

Sesizare ITM OLT

           Domnule Inspector Sef al ITM,
         Numele meu este Dascalu Aurel si sunt profesor la Scoala Gimnaziala Alunisu, comuna Spineni, judetul Olt, vă rog să-mi comunicati care sunt consecintele, conform legii, ale urmatoarei situatii:
         In fapt: la nivelul judetului Olt (si in alte judete) profesorii din mediul rural sunt ,,obligatiʼʼ să însoteasca transportul scolar cu elevii. Mentionez ca am inaintat o sesizare catre ISJ Olt la care inca nu am primit un raspuns. Intrebarea este: aceaste ore facute de profesori ca insotitori ai microbuzului scolar ar trebui platite??? (eventual ca ore suplimentare - sunt profesori care fac de ani buni acest lucru, nu din placere ci pentru că le solicita directorii). Nu exista in Legea Educatiei, nici in statutul cadrului didactic si nici in fisa postului  aceasta prevedere (ar fi un abuz din partea directorului sa treaca in fisa postului cadrului didactic acest lucru?). Inspectoratele scolare sustin insotirea microbuzelor de catre cadrele didactice, iar directorii exploateaza slabiciunile cadrelor didactice care se tem sa spuna nu unui astfel de abuz. In consecinta daca profesorii au prestat aceste ore de insotitori ai microbuzului scolar consider ca s-a incalcat legea iar acestia trebuie sa fie remunerati pentru ,,munca depusaʼʼ mai ales ca la scoli exista grafice cu insotitorii microbuzelor scolare, deci sunt usor de verificat. Astept raspunsuri de la toate autoritatile inainte de a deschide o actiune in instanta.
         Va rog sa-mi comunicati daca s-a incalcat Codul Muncii si daca profesorii pot pretinde anumite drepturi banesti pentru munca depusa. Profesorii sunt platiti la norma didactica si nu la timpul petrecut la nivelul institutiei; daca am fi platiti la orele petrecute in unitate nu ar trebui sa mai existe plata cu ora in cazul celor care au ore suplimentare/ peste norma, este si o forma de discriminare pentru ca doar profesorii din mediul rural ar face acest serviciu nu si cei din mediul urban, care se duc linistiti sa-si serveasca masa acasa.
         In al doilea rand, profesorii nu au specializarea de insotitor pe microbuz, aceasta este o solutie proasta (un abuz), pe care Inspectoratele si scolile au adoptat-o pentru a nu plati niste bani pentru acesti insotitorii de microbuz (daca sunt considerati cu adevarat necesari sa se introduca aceasta profesie si sa se remunereze ca atare).
         Doresc un raspuns prompt si detaliat deoarece voi folosi toate raspunsurile autoritatilor pentru memoriul cel pregatesc pentru: primul ministru, ministrul educatiei, instanta de judecata si Parchet.
         Va multumesc!
                                                                              Prof. Dascalu Aurel
      


         Domnului Inspector Sef al ITM 

2 comentarii:

  1. Ce răspuns ați primit de la ITM ?
    Și eu sunt în aceeași situație și sunt curioasă.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cei de la ITM nu au fost foarte coerenti. Au cercetat documentatia la nivelul unitatii si cam atat. Ei considera că trebuie sa lucrezi 8 ore pe zi si nu pot decide ei ce trebuie sa faca profesorul in diferenta de ore ramasa in afara normei. Cu alte cuvinte este o problema a scolii + ISJ + Minister.

    RăspundețiȘtergere